28 de maig 2008

Valoració del Ple del passat 22 de maig


El passat dijous 22 de maig es va celebrar el darrer ple de l’Ajuntament del Vendrell i tal com fem sempre, la gent d’ALVEN hi vam assistir. Com ja podíem preveure, pels 25 punts de l’ordre del dia, va ser una sessió que es va allargar moltíssim i que va acabar sobre les 12 de la nit.

En el tercer punt de l’ordre del dia es va aprovar de forma provisional i per unanimitat el Pla Especial urbanístic que contempla el canvi d’adjudicació d’usos a l’illa situada al sector 11 “Tancat del Galan”, delimitada pels carrers Barcelonès, Occitània, Ribera d’Ebre i avinguda Tancat de la Plana. Aquesta zona que abans era d’equipaments esportius ara passarà a ser zona d’equipaments educatius i socioculturals i en aquest espai es situarà l’escola Marta Mata i el nou casal d’avis del Tancat.

Un punt conflictiu va ser el número 12 on es proposava la ratificació d’un acord de Junta de Govern per la formalització d’un crèdit. Segons va explicar el regidor Jaume Domingo aquest crèdit es demanava mitjançant l’empresa municipal El Vendrell Esport i Lleure per arranjar la zona de l’antic Club de Tennis i començar a fer les noves instal·lacions esportives. La part més conflictiva va venir quan es va comentar que fa quatre anys, abans que finalitzés l’anterior mandat de CiU, s’havia fet una hipoteca sobre els terrenys per tal de realitzar les obres del Club de Tennis amb els diners resultants. Segons es va comentar a la sessió quan va entrar a l’Ajuntament l’equip de govern encapçalat per l’alcaldessa anterior, la senyora Helena Arribas del PSC, les obre projectades no es van realitzar mai i no es sap on van anar a parar els diners que ja hi estaven destinats. Després d’una estona d’acalorat debat el senyor Manu Hernández va explicar que aquells diners s’havien gastat en pagar obres adjudicades a dit per l’anterior govern convergent al que, el senyor Domingo va respondre que era millor que no és parlés sobre obres adjudicades a dit, donant a entendre que això era una practica que s’havia donat en l’anterior govern PSC-PP. De tot això des d’Alternativa Vendrellenca arribem a dos conclusions:

1- Que una vegada més quan es tracten temes econòmics és impossible treure cap tipus de claredat, que les acusacions es creuen d’una banda a l’altra sense que ningú sigui capaç de donar explicacions clares i que tot plegat només ens porta a que la desconfiança cap a tota la classe política sigui total.

2- Que per part dels dos partits principals (PSC i PP) van haver acusacions molt greus d’adjudicació d’obres adit i que, en contra del que va dir el senyor Jaume Domingo de que millor que no és parlés, nosaltres creiem tot el contrari: volem que es parli clar i que les dues parts donin les explicacions pertinent sobre les obres adjudicades a dit. En aquest sentit des d’ALVEN entrarem un escrit dirigit als portaveus d’aquests partits per tal que donin explicacions públiques sobre aquesta temàtica.

Al final es va aprovar la formalització del crèdit amb 14 vots a favor (CiU,PP,PxC i ERC) i 7 en contra (PSC).

Seguidament es van tractar de forma conjunta dos punts que nosaltres considerem molt importants que eren els 13 i 14, els quals proposaven la imposició de Contribucions Especials per l’execució d’obres de millora de trams del carrer de la Riba i del carrer Nou de Sant Vicenç de Calders. Des d’Alternativa Vendrellenca hem manifestat en múltiples ocasions el nostre rebuig a que els veïns i veïnes hagin d’assolir part de les despeses quan s’hagi de fer algun tipus d’obra al municipi. Considerem que la població ja paga els seus impostos i que hauria de ser l’Ajuntament del Vendrell qui, amb una bona gestió pressupostària i amb les subvencions de les altres administracions es fes càrrec de la inversió. A més a més ens trobem en que la imposició d’aquestes contribucions són del tot arbitràries i sense cap tipus de regulació. Segons va explicar el regidor d’obres públiques, el senyor Jaume Escarré (CiU) els veïns i veïnes de la plaça de la Font no hauran de pagar aquests contribucions encara que allà també es faran obres. El regidor es basa en que al ser una plaça es considera que en pot fer ús tot el municipi i que, per tant, és una millora per tothom. La qüestió és que quan es van fer obres a la plaça Francesc Macià sí que es van cobrar aquests impostos aleshores, quin tipus de criteri es fa servir? També s’ha de dir que el percentatge de l’obra que fan pagar als veïns i veïnes varia depenent del carrer o zona sense cap tipus de lògica. Per la nostra banda manifestar un altre cop el nostre rebuig a aquesta practica del Consistori i demanar un altre cop la supressió de les Contribucions Especials. Acabar dient que les propostes van tirar endavant amb els 13 vots a favor (CiU, PP i PxC) i 8 abstencions (PSC i ERC).

També es va aprovar la nostra moció per l’adhesió a la campanya “A taula, en català” de la Plataforma per la Llengua i l’Associació en Defensa de l’Etiquetatge en Català (ADEC) amb 12 vots a favor (CiU, PxC i ERC) i 9 abstencions (PSC i PP). Ens va estranyar la postura del PSC que va explicar la seva postura en la dificultat de poder accedir a productes de tot tipus que estiguin etiquetats en català. Tal com els hi vam poder dir al torn de precs i preguntes, a la web de l’ADEC existeix un directori de més d’un miler d’empreses que etiqueten en català, classificades pel seu sector d’activitat i per la seva situació geogràfica. Per tan des d’ALVEN l’única dificultat existent en poder dur a terme la proposta són les ganes i la convicció que es puguin tenir. També vam aprofitar per recordar a la gent del PSC que la seva abstenció era difícil d’entendre que el PSC està adherit a la campanya a nivell de Catalunya.

Volem aprofitar per donar públicament el nostre suport a la proposta presentada per ERC en suport del jove terrassenc Francesc Argemí “Franki” condemnat a 2 anys i 7 mesos de presó sota la falsa acusació d’haver estripat una bandera espanyola.

Entre altres mocions també es va aprovar per unanimitat que la nova escola primària de Coma-ruga es dirà CEIP Pla de Mar, el declarar la sardana com a Dansa Nacional de Catalunya i el suport a la candidatura dels castells com a patrimoni cultural i immaterial de la humanitat, de la UNESCO. També es va aprovar una moció del PSC per tal que s’arrangi el pas de vianants soterrat de la via del tren a l’entrada nord del Vendrell.

Durant el Ple també ens vam assabentar que el nou CAP II, que estarà situat a la zona del Botafoc, estarà compartit amb els municipis de Bellvei, Albinyana, la Bisbal del Penedès i Santa Oliva.

1 comentari:

Penedesfera ha dit...

Hola,

Gràcies per afegir-vos a la Penedesfera www.penedesfera.cat, la comunitat de blocaires de l'Anoia, l'Alt i Baix Penedès i el Garraf.

Us agrairia que per a difondre i augmentar la xarxa feu un link del vostre bloc cap al portal.

Recordeu que al web trobareu tot un seguit d'eines per tal de millorar la comunicació i la participació entre els penedesencs a internet.

Salutacions i felicitats pel bloc!

Daniel García Peris