08 de maig 2008

Jornades: "Andreu Nin i els seus temps"


Aquest cap de setmana la Fundació Andreu Nin organitza al Plau de la Virreina de Barcelona (la Rambla 99) les jornades "Andreu Nin i els seus temps". Els actes són els següents:

Divendres, 9 de maig:

A les 19.00: “Republicanisme i qüestió nacional”.

Els primers anys de l’activitat política de Nin, el desenvolupament de les seves idees sobre la qüestió nacional i la seva rellevància per avui.

Ponents: Ernest Benito, José Ramón Castaños i Jaime Pastor.

Dissabte, 10 de maig:

A les 12 al migdia “Ruta de POUM: Barcelona 1931-1937”.

La Fundació Andreu Nin ha organitzat una ruta pel centre de Barcelona on es mostraran el llocs més emblemàtics relacionats amb la historia del POUM. El punt de trobada serà a l'entrada de l’edifici de la Telefònica (cantonada de l’avinguda del Portal de l’Ángel amb el carrer de Fontanella). Telèfon de contacte: 618 069 166.

A les 16.00: “La revolució russa”.

L’impacte de la revolució russa sobre el moviment obrer espanyol; Nin al país dels soviets, com a dirigent de la Internacional Sindical Roja i com a militant del PCUS.

Ponents: Ferran Aisa, Reiner Tosstorff i Pepe Gutiérrez.

A les 18.00: “Andreu Nin, Joaquín Maurín i el marxisme a l’Estat Espanyol.”

La rellevància del marxisme de Nin i Maurín en el context dels anys trenta.

Ponents: Albert Martí, Yveline Riottot i Pelai Pagès.

Ponents:

Ferran Aisa és autor, entre d’altres, dels llibres: El Laberint roig, Víctor Colomer i Joaquim Maurín, mestres i revolucionaris (Pagès, 2005); La Internacional, el naixement de la cultura obrera (Base-2007), Contrarevolució, els Fets de Maig de 1937 (Edicions 1984, 2007) i Les Avantguardes, surrealisme i revolució (Base, 2008).

Ernest Benito ha publicat, entre altres coses; la Petita història d’Andreu Nin (Ed. Mediterrània, 2007) i El Jove Andreu Nin. Textos periodístics (Llibres de Matrícula, 2007), és professor del Institut d’Ensenyament Media Andreu Nin de El Vendrell.

José Ramón Castaños és veterà activista de l’esquerra vasca; va ser co-fundador de ETA VIª a 1970. Era promotor de la Carta de Derechos Sociales de Euskadi; ha publicat diversos treballs sobre la qüestió nacional a Euskal Herria i l’esquerra a l’Estat espanyol. A l’actualitat promoue, am b altres, el agrupament polític transversal de diverses esquerres vasques denominat ezker gogoa.

Pepe Gutiérrez és historiador i escriptor; ha publicat diversos treballs sobre aspectes de la història del moviment obrer, entre d’altres: Retratos poumistas (Espuela de Plata, 2006). Ha estat responsable de nombroses edicions de clàssics del socialisme i assajos biogràfics sobre Trotsky, Orwell, Jack London, i John Reed.

Albert Martí. Profesor d’història. Activista sindical i membre del Consell Nacional de EUiA. Participant al proyecte Memoria Històrica Terrassenca.

Yveline Riottot és Doctora en Historia i Maître de Conférences a l’Universitat de Reims; és autora de diversos treballs sobre Joaquín Maurín, el moviment obrer espanyol i internacional, fins i tot l’obra mes completa sobre el seu pensament i activitat durant els anys trenta: Joaquín Maurín o la utopía desarmada (Gobierno de Aragón, 2004).

Pelai Pagès és Professor d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona; reconegut historiador del POUM i biògraf d’Andreu Nin; els seus últims treballs inclouen: Aquella guerra tan llunyana i tan propera. Testimonis i records de al Guerra Civil a Catalunya (Lleida, 2003); Cataluña en guerra y en revolución 1936-1939 (Espuela de Plata, 2007); i com a director, Guerra, franquisme i transició als Països Catalans (Edicions del País, 2006).

Jaime Pastor és Professor titular de Ciència Política de l’UNED. Autor, entre altres treballs, de Guerra, paz y sistema de estados (1990) y Qué son los movimientos antiglobalización (2002). Ha publicat diversos articles sobre el POUM a Viento Sur.

Reiner Tosstorff és Doctor en Historia de la Universitat de Bochum; professor d’Història Contemporània de la Universitat de Cardiff; autor de diversos treballs sobre el moviment obrer internacional, entre d’altres les històries més completes sobre el POUM i sobre la Internacional Sindical Roja.