05 de maig 2008

Moció per la retirada de tota la simbologia franquista del Vendrell

La placa situada a l'edifici de la Carretera de Valls conegut com les "cases barates"


Des d'Alternativa Vendrellenca hem realitzat una moció sol·licitant que es faci un inventari exhaustiu de tots els símbols i vestigis de la dictadura franquista que perdurin al nostre municipi per tal que es procedeixi a la seva posterior retirada. En principi l'hem entregat, via registre d'entrada de l'Ajuntament, al grup municipal de CiU per tal de saber si estan interessats en presentar-la en el nostre nom al proper Ple municipal. En cas que ens diguin que no, la presentaríem a la resta de partits (obviament exceptuant al partit xenòfob PxC). El text de la moció és el següent:


"Fa 70 anys que es va produir el cop d’estat contra el govern democràticament escollit de la Segona República Espanyola i que va conduir a una sagnant Guerra Civil i a la instauració de la dictadura del General Franco. Trenta dos anys després del final del règim dictatorial i vint-i-nou des de que es aprovar la Constitució Espanyola, als nostres carrers encara podem trobar símbols i vestigis que ens recorden aquells anys d’opressió i repressió.

Un exemple són les plaques amb el jou i les fletxes que es poden trobar als habitatges de protecció oficial que es van construir durant la Dictadura, o la placa que commemora la construcció dels habitatges de Carretera de Valls que avui es coneixen com a “casas baratas”.

Per tot això creiem important, tal com ja s’ha fet, i s’està fent, a altre municipis dels Països Catalans, la retirada de tota la simbologia que encara resta al terme municipal del Vendrell i és per això que proposem la següent:


MOCIÓ

- Que es realitzi un inventari exhaustiu, en un termini de sis mesos, de tots els símbols i vestigis de la dictadura franquista, que encara perduren a la nostra vila.

- Que es retirin tots aquests símbols que surtin relacionats en aquest inventari, així com substituir els noms de carrers que continguin noms de persones o entitats relacionades amb el franquisme o altres períodes dictatorials.

- Que en el cas de les plaques d’habitatges amb el jou i les fletxes, es faci arribar a la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge l’acord de retirada de les mateixes."