14 de novembre 2007

El Correllengua 2007 arriba al Vendrell


Per sisè any consecutiu la gent del Col·lectiu la Trinxera organitzen el Correllengua a la vila del Vendrell. Per qui no ho sàpiga el Correllengua és una iniciativa a favor de la nostra llengua i cultura sorgida de la societat civil catalana. És una proposta per la defensa i promoció de la llengua catalana, transversal, oberta, participativa i popular, que té com a objectius fomentar l'ús social de la llengua en tots els àmbits. També és una eina per donar a conèixer la nostra llengua i cultura a les persones que, nouvingudes o no, encara no la coneixen, i una manera festiva i oberta de celebrar la catalanitat, al carrer, de manera desacomplexada i en positiu.

Sorgeix l’any 1993 a l’illa de Mallorca, inspirada en la Korrika del País Basc. El 1995 es comença a fer al País Valencià i a partir del 1997 la CAL agafa el compromís de portar-lo a la resta dels territoris de parla catalana.

El Correllengua es vertebra amb el pas de la flama, que és l’element simbòlic i cohesionador de tota aquesta iniciativa, per les diferents poblacions del país. Al seu pas es llegeix el Manifest del Correllengua, i es realitzen, en l’àmbit local, tota mena d’activitats de caire lúdic, festiu, pedagògic i reivindicatiu: xerrades, taules rodones, programes de ràdio i televisió, música i balls populars, actes gastronòmics, cercaviles, teatre al carrer, concerts,... amb l'objectiu de mostrar la vitalitat de la nostra llengua i cultura, així com d’'implicar tothom en la defensa de la llengua catalana

El Correllengua s’estructura en
quatre columnes que reten homenatge a quatre persones destacades pel seu compromís amb la llengua i cultura catalana. El darrer any vàren dur el nom de: Jesús Moncada, Ovidi Montllor, Guillem d’Efak i Avel·lí Artís Gener “Tísner”. La CAL coordina actes al Principat, a Andorra, a Menorca, a Eivissa, a la Franja de Ponent i a Catalunya Nord, amb el suport de les entitats d’aquests diferents territoris, mentre que al País Valencià l’encarregada de coordinar el Correllengua és Acció Cultural del País Valencià.
El Correllengua és la iniciativa per la llengua que anualment mou més persones arreu del país; prova d'això ho és l'èxit de participació de l'any passat, que va mobilitzar més de 300.000 persones, celebrant-se més de mig miler d'actes arreu del país.

Des de fa 7 anys la cloenda del Correllengua es fa a Perpinyà, coincidint amb la signatura del Tractat dels Pirineus, el 7 de novembe de 1659, pel qual s’imposava a Catalunya una greu divisió i fractura territorial. Aquesta cita –ineludible en el calendari nacional– creix cada any en participació i mobilització i esdevé un clam per la recuperació dels lligams històrics entre el nord i el sud de la nostra nació.

A la nostra vila el Col·lectiu la Trinxera organitza els següents actes pel DISSABTE 17 DE NOVEMBRE:

- A les 18.00 h a la plaça Vella, CERCAVILA REIVINDICATIVA, amb la participació de diferents grups de cultura popular.

- A les 19.30 h arribada a la plaça Nova i ACTUACIÓ dels diferents grups. Tot seguit, LECTURA DEL MANIFEST.

- A les 21.00 h a la plaça Nova, ENCESA DE FOC.

- A les 21.30 h, a la plaça Nova, BOTIFARRADA POPULAR (Preu 4 €).

- A les 23.30 h, al Pavelló Pau Casals (Zona Escolar), CONCERT (gratuït):

SABOTATGE

ELS PELUTS

JAMES BAND & friends

LA VANDA

3 comentaris:

Anònim ha dit...

No venia a tirar pedres sobre la pròpia taulada, de veritat. Però, com a independentista, em desanimen els despropòsits d'actes com els del Correllengua del passat cap de setmana a El Vendrell. Ja us podeu imaginar de què parlo.

Els detalls crec que us han xafat el que hauria sigut una festa rodona i realment útil. I mira que les condicions eren les òptimes: una gentada (mai havia vist el Pau Casals tant ple!), ganes de festa i una rasca a fora que ens tenia a dins del pavelló com a pollets. Ara bé: quin tracte més irracible per la llengua catalana, justament en el seu dia de la seva Festa! Els grups pràcticament no es van dignar a cantar i parlar en català. Una reivindicació difusa i imperceptible; el concert s'hagués pogut celebrar qualsevol altre dia de l'any amb qualsevol altre motiu!

I la gent no és tonta - n'hi ha que veniem a una altra cosa - i a la pista se'n queixava... com un 'pongamos que hablo de Madrid' entre bastidors, i per la resta d'actes -unes hores abans-, alguna xerrada o conferència, que donés arguments (en tenim per donar i per vendre!) amb els que celebrar que sí, que estem fotuts a Vendrell, però que estem vius, i que hi ha marge de reacció per salvar el català.

No vull que us ho prengueu malament. Tant sols he volgut donar un toc d'atenció perquè un altre any, milloreu (millorem) els actes pel què fa a coherència i reivindicació.

I mireu que musicalment i com espectacle, tant la James Band com els Peluts m'ho van fer passar bé! Però no n'hi ha prou. Potser no era el dia més adequat per ells.

Anònim ha dit...

tranquila que jo per la meva part no m'ho pendre malament, dona gust veure critiques constructives.

jo crec que si que era el dia de Peluts i James band. son grups de la comarca, els peluts han tornat despres de molts anys d'absencia i els James band s'han acomiadat. tot i que no cantessin en català es mereixien un concert com aquest.

per altra banda lo de les xerrades o actes mes d'idees, tens rao en que aquest any han faltat, tambè aquesta ediciò l'hem hagut de limitar a nomès un dia,(altres anys en feiem 2), degut a els limitats recursos i temps que hem tingut, vam decidir mantenir els actes mès grans i participatius: cercavila , encesa i sopar.

de tota manera, estem oberts a la participaciò de mès gent en l'organitzaciò del correllengua. o
sigui que ja saps on estem.

joan C. menbre d'ALVEN I de la Trinxera.

Rubén Suan ha dit...

Bones!

Primerament dir-te que totes les críques que siguin constructives són benvingudes així que està molt bé que ens ho comentis.

Això sí, m'agradaria comentar que el Correllengua aquí Vendrell l'organitza el Col·lectiu la Trinxera i no ALVEN ja que, encara que alguns de la Trinxera estiguem a Alternativa, no és el mateix. Sóm entitats que funcionem de forma independent.

Dit això, igualment que el Joan jo també formo part de les dues entitats així doncs no tinc cap problema en donar-te la meva opinió.

Jo més o menys penso com el Joan en quant el tema dels grups del concert. Igualment crec que tens raó i per un altre any intentarem cuidar més aquest aspecte.

Tal com deia el Joan altres anys organitzàvem més tipus d'actes però també té de dir que l'assistència quedava reduïda pràcticament a la gent del Col·lectiu. A més a més, encara que teòricament la CAL s'encarrega de coordinar els actes arreu dels PPCC aquest any ha estat totalment desapareguda. Ni tant sols han convocat la reunió comarcal que s'havia fet als darrers anys. Tot això barrejat amb el fet que aquest any, degut al canvi de local, els nostres mitjans eren escasos, ha fet que ho fèssim més reduït.

Per l'any que vé dir-te que farem tot el possible en millorar aquests aspectes i intentarem donar-lis un to molt mñes reivindicatiu. També comentar-te que si vols o pots, no dubtis en col·laborar amb la Trinxera, ja sigui en l'organització del Correllengua de l'any vinent, o en les activitats que es realitzen durant l'any.

Si vols contactar amb ells ho pots fer a: la_trinxer@hotmail.com

Moltes gràcies per fer-nos arribar la teva opinió i fins aviat!!