12 de març 2008

Proposta Ordenança Reguladora de les Iniciatives Populars


Des d’Alternativa Vendrellenca considerem que és molt important que els ciutadans i ciutadanes del Vendrell tinguin una major participació a la vila política del municipi. Entenem que una veritable democràcia participativa no és aquella en que els ciutadans i ciutadanes es limiten a anar a votar cada quatre anys, sinó aquella en la que existeixin mecanismes perquè hi puguin participar activament durant tot l’any.

Considerem que no hi ha major nivell de participació que el fet que tant les entitats, com persones a nivell individual, puguin presentar propostes perquè siguin debatudes als Plens municipals. Aquest fet no fa més que enriquir la vida política del municipi, ja que es poden aprofitar les molt bones propostes que poden tenir persones i entitats sense cap tipus d’afiliació política, així com de partits sense representació a l’Ajuntament.

Si partim del fet que per poder tenir representació municipal i, per tant, poder aportar mocions al Ple, s’ha d’haver estat votat pel 5% de la gent que va participar a les darreres eleccions municipals, creiem moralment just que entitats i/o persones del municipi puguin presentar les seves mocions si aquestes compten amb el recolzament del 5% de la gent empadronada. A més a més, es requereix un major número de recolzaments, ja que per comptabilitzar els regidor es parteix dels cens i no del Padró Municipal, que compta amb un major número de persones, i en que en el procés que nosaltres proposem no afecta la abstenció que acompanya a tot procés electoral. També s’ha de considerar que aquestes propostes, si aconsegueixen reunir el número de signatures necessàries com per passar a votació en un Ple, no poden ser votades ni defensades per aquells o aquelles que la presenten. D’aquí arribem a la conclusió que només aquelles propostes que rebin suport per part de la ciutadania i a més vulgui ser aprovada en Ple, haurà de ser una bona proposta i tenir un bon redactat.


És per tot això que des d'Alternativa Vendrellenca hem redactat una proposta d'Ordenança Reguladora de les Iniciatives Populars que hem fet arribar a un representant del govern de l'Ajuntament del Vendrell per saber si estarien interessats en presentar-la a votació en un ple del consistori. En aquests moments l'estan estudiant i ens han de donar una resposta en els següents dies. A continuació us deixem el text de l'Ordenança:



ORDENANÇA REGULADORA DE LES INICIATIVES POPULARS

Article 1. Objecte

L’objecte d’aquesta Ordenança és regular el procés de presentació d’Iniciatives Populars davant el Ple de l’Ajuntament del Vendrell.

Article 2. Àmbit d’aplicació

L’àmbit d’aplicació d’aquesta Ordenança és el terme municipal del Vendrell.

Article 3. Requisits de la Iniciativa Popular

1- La Iniciativa Popular s’exerceix mitjançant la presentació de mocions plenàries subscrites per les signatures de, al menys, un 5% de la població total empadronada al terme municipal del Vendrell. A tal efecte l’Ajuntament del Vendrell farà públic a principi de cada any i segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística, la xifra de signatures necessàries per poder presentar Iniciatives Populars durant l’any entrant.

2- L’escrit de presentació haurà d’incloure:

a) El text de la moció, precedit d’una exposició de motius.

b) El nom i dades de l’entitat, persona o persones que la promoguin.

Article 4. Inici del procediment

El procediment s’iniciarà mitjançant la presentació, al Registre d’Entrada de l’Ajuntament del Vendrell i adreçada a la Secretaria, de la documentació exigida en l’article anterior.

Article 5. Tràmit d’admissió de la Iniciativa

1- La Secretaria de l’Ajuntament del Vendrell examinarà la documentació remesa i es pronunciarà en el termini de quinze dies sobre la seva admissibilitat.

2- Són causes de inadmissió de la proposta:

a) Que no s’hagin complimentat els requisits de l’article 3. No obstant, si es tractés d’un defecte corregible, la Secretaria de l’Ajuntament del Vendrell ho comunicarà als promotors perquè es procedeixi a la correcció en el termini d’un mes.

b) La prèvia existència d’una altra Iniciativa Popular que tracti sobre el mateix objectiu de la Iniciativa presentada i que estigui, quan aquesta es presenta, en un tràmit més avançat.

3- La resolució de Secretaria es notificarà als promotors.

Article 6. Iniciació del procediment de recollida de signatures i termini per la mateixa

Admesa la iniciativa, la Secretaria de l’Ajuntament del Vendrell ho comunicarà als promotors per tal que procedeixi al recull de les signatures recollides. Aquest procés de recollida de signatures deurà finalitzar amb l’entrega a la Secretaria de l’Ajuntament del Vendrell en el termini de sis mesos a comptar des de la notificació a que es refereix a l’apartat anterior. Esgotat el termini sense que s’hagi fet entrega de les signatures recollides, caducarà la Iniciativa.

Article 7. Fulls per la recollida de signatures

1- Un cop rebuda la notificació d’admissió de la proposició, els promotors presentaran davant la Secretaria de l’Ajuntament del Vendrell, els fulls necessaris per la recollida de signatures. Aquests fulls reproduiran el text íntegre de la proposta.

Els fulls hauran d’estar escrits, com a mínim, en llengua catalana.

2- Rebuts els fulls per la Secretaria de l’Ajuntament del Vendrell, aquesta, dins de les 48 hores següents, els segellarà, numerarà i tornarà als promotors.

3- Conjuntament a la signatura de la persona s’indicarà el seu nom i cognoms i el número del document nacional d’identitat.

Article 8. Presentació, comprovació i recompte de les signatures

1- Els fulls que continguin les signatures recollides seran entregades a la Secretari de l’Ajuntament del Vendrell, que procedirà a la seva comprovació i recompte definitius.

2- Les signatures que no reuneixin els requisits exigits en aquesta Ordenança es declararan invàlides i no seran computades.

3- Comprovat el compliment dels requisits exigits per la vàlida presentació de la Iniciativa Popular, la Secretaria de l’Ajuntament del Vendrell elevarà a la Junta de Govern del mateix, certificació acreditativa del número de signatures vàlides.

Article 9. Tramitació al Ple

1- Rebuda la notificació que acrediti que s’hagin reunit el número de signatures exigides, la Junta de Govern ordenarà la publicació de la Iniciativa Popular, que haurà de ser inclosa a l’ordre del dia del següent Ple que s’hagi de celebrar i que els terminis de presentació ho permetin.

2- La Junta de Govern podrà contemplar la participació d’una persona designada pels promotors.”

2- Realitzar una campanya informativa a través dels mitjans de comunicació local, sobre el funcionament d’aquesta Ordenança, per tal que els vendrellencs i vendrellenques en siguin coneixerdors.