05 de març 2008

La gossera de la vergonya

Imatge d'un dels mòduls

Fa més o menys un any vam llegir, en alguns dels mitjans de comunicació comarcals, la notícia de la queixa d’una organització en defensa dels animals sobre el deplorable estat de la gossera municipal. El aleshores responsable de la regidoria de Medi Ambient, el senyor Francesc Caralt (en aquella època encara membre del PP) va dir que ho solucionarien.

S’ha de matisar que aquestes instal·lacions municipals no són ben bé una gossera. Encara que la Llei 22/2003 de Protecció dels animals diu que els Ajuntaments han de disposar d’instal·lacions de recollida d’animals abandonats o perduts adequades i amb capacitat suficient per al municipi, també contempla la possibilitat de signar convenis perquè aquest servei el realitzin entitats supramunicipals. En el cas de la nostra vila l’Ajuntament del Vendrell té un conveni signat amb el centre de recuperació d’animals de companyia L’Última Llar de Riudoms (Tarragona). Així doncs, la funció d’aquestes instal·lacions de l’Ajuntament és la d’acollir els animals abandonats o perduts durant uns dies, des del moment de la seva recollida fins el dia d’entrega al centre tarragoní.

Fa uns dies membres d’Alternativa Vendrellenca vam decidir apropar-nos a aquestes instal·lacions per comprovar in situ el seu estat després de rebre la petició d’algunes persones. El lloc exacte on es guarden els animals es troba al Polígon de la Cometa, a una nau que segons tenim entès pertany a l’Ajuntament. La nau té un pati exterior i just enganxat a una de les parets hi ha un sostre d’uralita sota el que es troba la gàbia on estan tancats els gossos. I la veritat sigui dita, el panorama és desolador.

Per començar ens trobem amb un pati, i el seu voltant, transformat en un abocador de runes, escombraries i brutícia... com es pot permetre que un Ajuntament que obliga als propietaris a tenir nets els seus solars, en tingui un de propietat municipal en aquestes condicions?

Dues fotografies que il·lustren el grau de deixadesa i brutícia de les instal·lacions

Després ens portem la sorpresa de que podem accedir al pati on es troben els animals sense haver de saltar ni tant sols una tanca, sinó que per un dels costats és pot accedir caminant plàcidament. S’ha de remarcar que és responsabilitat de l’Ajuntament tenir cura de la salut dels animals i el fet d’estar en un lloc accessible per tothom fa que sigui un perill per la seva integritat física, ja que els fan un objectiu fàcil de possibles accions malintencionades.

Per acabar parlarem dels animals en sí. El lloc on es troben és una gàbia metàl·lica, envoltada de runa, dividida en diferents mòduls d’espai no gaire gran. En el moment en que nosaltres hi vam anar, que era un dissabte, hi havia un gos per mòdul però el que era penós era l’estat higiènic de la instal·lació ja que la neteja brillava per la seva absència. Els espais estaven plens de les deposicions dels animals i, per la quantitat que n’hi havia donava la sensació que feia dos o tres dies que no es netejaven. Hi havia un tros de fusta, que suposem que són perquè els gossos s’estirin, encara que no li trobem la lògica... i a més a més, l’aigua que els animals tenien per veure no creiem que estigués en les millors condicions.

Muntanyes de runa al voltant de la gàbia

La Llei de Protecció dels animals també diu que el personal que treballi en els centres de recollida d’animals de companyia que acompleixin tasques de recollida o manipulació d’aquests animals ha d’haver fet un curs de cuidador o cuidadora d’animals. Per les informacions que hem pogut aconseguir, tenim dubtes que la persona que s’encarrega de tenir cura dels animals hagi fet aquest curs, encara que no ho hem pogut saber del cert.

Així doncs des d’Alternativa Vendrellenca demanem que de forma immediata es procedeixi a subsanar totes aquestes deficiències que pateixen aquestes instal·lacions i que es dediquin els esforços necessaris per garantir la seguretat, salut i higiene dels animals.

També demanem que, tingui o no el curs de cuidador d’animals, es destitueixi i substitueixi la persona que actualment es fa càrrec dels manteniment dels animals ja que una vegada darrera l’altra ha demostrat que no està capacitada per dur a terme aquesta feina.

Volem advertir a l’Ajuntament que, encara que els animals no puguin ni parlar, ni votar, ni queixar-se, som moltes les persones que ens els estimem i que sí que ho podem fer i poden estar segurs que des d’Alternativa Vendrellenca no deixarem adormir aquesta problemàtica i que pensem estar-hi a sobre.