19 d’abril 2007

Rubén Suan encapçalarà la candidatura


Rubén Suan va néixer el 15 d’abril de 1980 a Barcelona. Fill de família treballadora, el seu pare, l'Ignacio, és natural de Castella i la seva mare, la Dolors, de Barcelona. Té dues germanes: l' Anabel, de 28 anys, i la Sílvia, de 17. Va viure els seus primers quatre anys al barri de Can Vidalet de l’Hospitalet de Llobregat, fins que el 1984 va venir a viure al Vendrell. Com que va venir de tan petit, ell sempre s’ha considerat vendrellenc de naixement, sense que això vulgui dir que renunciï a les seves arrels.

Va estudiar a l’escola pública Àngels Garriga, on va obtenir el Graduat Escolar amb una qualificació de notable. Després va passar a estudiar BUP i COU a l’IES Baix Penedès des d’on, després d’aprovar la selectivitat, va passar a estudiar la carrera de Geologia a Barcelona.

Aquest fet va marcar un punt d’inflexió a la seva vida. Encara que, segons la seva mare, “sempre havia estat un nen una mica rebel”. Va ser en l’ambient universitari on va arribar a la conclusió que calia lluitar i treballar per canviar aquest món. Es va involucrar en els moviments estudiantils, com per exemple en les lluites contra la LOU, i va començar a col·laborar amb moviments de l’esquerra independentista.

És en aquesta època, exactament el 2002, quan juntament amb vuit persones més, van fundar el Col·lectiu la Trinxera al Vendrell, amb l’objectiu de promocionar la llengua i la cultura de la vila, i també “per lluitar contra aquesta classe política que utilitza el Vendrell pels seus interessos personals i de partit”.

Després de tres anys d'anades i vingudes a Barcelona, va decidir deixar els estudis universitaris i entrar de ple en el món laboral, encara que ja havia treballat un parell d’estius a l’Aqualeon. Va ser així com, amb 22 anys, va començar a treballar, com a auxiliar administratiu, al Consell Comarcal del Baix Penedès. Després d'un any de treballar-hi, i havent vist el descontentament dels treballadors i treballadores de l'organisme, va iniciar un moviment per organitzar sindicalment la plantilla laboral. Va ser aleshores quan es va afiliar a la Intersindical-CSC, un sindicat independent que, com a tal, defensa els interessos dels treballadors dels Països Catalans. L'any 2004 va promoure les primeres eleccions sindicals a l’empresa i, tot i ser el treballador més jove de la plantilla laboral, en va ser escollit el representant.

Va ser aleshores quan es va començar a negociar el conveni dels treballadors laborals de l’empresa, i Rubén Suan va ser l’interlocutor i portaveu de la plantilla. El 2005, a més a més, va ser escollit portaveu de la Intersindical-CSC a la Unió Territorial del Penedès, Garraf i Anoia. Durant el procés negociador del conveni del Consell es van produir una sèrie de mobilitzacions, que van tenir un considerable ressò mediàtic a la premsa municipal i comarcal, i fins i tot va sortir a Televisió Espanyola. Després de gairebé un any i mig de lluita, els treballadors van aconseguir les seves reivindicacions i es va signar el conveni. Uns mesos més tard, i després de quatre anys i mig de treballant-hi, va considerar que el seu cicle al Consell Comarcal havia finalitzat després d'haver aconseguit la signatura del conveni.

Uns mesos després de deixar de treballar al Consell Comarcal, va entrar a treballar a l’Ajuntament del Vendrell com a responsable de la Borsa d’Habitatge. Al cap de set mesos, a final del 2006, va decidir plegar de l’Ajuntament, cansat de la hipocresia existent: “la Borsa d’Habitatge és una eina que podria estar molt bé però que, en el cas de la de l’Ajuntament del Vendrell, els seus polítics la tenen només per quedar bé de cara la gent, per poder dir que fan coses pel jovent, però realment no se'n preocupen gens ni mica”.

Des dels 23 anys viu independitzat i en un pis de lloguer i, des dels darrers tres anys, comparteix la vida amb la Laia i amb la Neska, un llaurador retriever de 3 anys i 27 quilos de pes.

Durant el 2006, juntament amb l’Aleix Mallofré, el Jon Olano, la Neus Codina, el Pol Ripoll i el Marc Feliu, van començar a donar forma a l’Alternativa Vendrellenca, que aquest 2007 ja ha estat inscrita al Registre de Partits i de la qual va ser escollit Secretari general.

El primer gran objectiu de la formació són les eleccions municipals del 27 de maig de 2007, mitjançant les quals volen “aconseguir representació al consistori”, encara que “això no ens obsessiona, ja que tant per edat com per ganes de treballar, tenim clar que el futur és nostre, així que si no no és en aquestes serà en les d’aquí a quatre anys, però que ningú dubti que un dia o un altre aconseguirem el nostre objectiu”.