14 d’octubre 2009

Comunicat d'Alternativa Vendrellenca


Quan a principis de 2007 vam començar a treballar des de la candidatura d’Alternativa Vendrellenca, les persones que en formàvem part ens vam marcar el termini de dos anys per tal de començar un procés de debat intern. Aquest debat havia de servir per definir de forma exacta cap a on volíem anar i establir clara i sòlidament quin havia de ser el nostre projecte.

És en aquest sentit que a finals de 2008 vam decidir iniciar aquest treball de debat intern, que s’ha anat desenvolupant durant els darrers mesos i els resultats del qual volem anunciar de forma pública avui.

Així doncs, des d’Alternativa Vendrellenca volem anunciar que en el marc d’aquest procés de debat, hem decidit integrar-nos dins de les Candidatures d’Unitat Popular (CUP) i que, des del dia d’avui treballarem per la gent del nostre municipi com CUP del Vendrell.

Sempre hem considerat que el municipalisme ha de ser l’eix del nostre treball però, no podem oblidar que El Vendrell forma part d’una realitat més gran que són els Països Catalans i que aquesta realitat no es pot deixar de banda. Per tant, des de la CUP del Vendrell continuarem treballant pels vendrellencs i vendrellenques però també per aconseguir un país més lliure i més just. Entenem que la política local és l’àmbit més proper a la ciutadania i, per tant, la construcció nacional també s’ha de fer des dels ajuntaments. Malgrat el limitat marge d’acció d’aquesta institució, té prou possibilitats com per modificar l’actual municipalisme regionalista i construir un projecte de país basat en els municipis i els i les seves representants.

Com a tota CUP treballarem en l’aprofundiment de la democràcia participativa, com a eina indispensable per fer de la nostra societat una organització respectuosa amb la voluntat popular.

Treballarem en aconseguir unes viles i ciutats integradores i socialment igualitàries: respectant sempre la diferència, els ajuntaments han de treballar per aconseguir la igualtat de drets, garantir l’accés als serveis públics i unes condiciones de treball dignes a tota la seva ciutadania.

Els municipis han de ser un dels principals motors en la en la construcció nacional dels Països Catalans, tot promovent polítiques en defensa de la llengua, cultura i identitat nacional partint sempre de la integració, la cohesió social i el sentit de comunitat. D’altra banda, cal un ferm compromís dels ajuntaments i dels seus representants en la defensa de l’exercici democràtic del dret a l’autodeterminació.

Des dels municipis és necessari garantir el desenvolupament econòmic, social i territorial sostenible que, lluny d’accions mediambientals aïllades, tingui com a referència un model de territori equilibrat globalment, per tal d’aconseguir una millora real en la qualitat de vida de la majoria de la seva població compatible amb el tractament respectuós amb l’entorn natural.

Dinamitzar el teixit associatiu i promocionar l’autoorganització ciutadana, com a fonament per assegurar una societat amb persones lliures, responsables i solidàries.

En el context mundial en què ens movem, la CUP es compromet a generar dinàmiques per tal d’aconseguir unes viles i ciutats solidàries amb els pobles que lluiten pel seu dret a la vida i a la dignitat, ja sigui des de l’àmbit de l’actuació institucional com des de la promoció educativa dels valors que fan possible aquesta solidaritat. El nostre compromís no s’acaba en l’acció programàtica, ja que pensem que tant els ajuntaments com els representants municipals han de tenir un paper clau en la construcció d’una societat catalana plenament lliure i solidària.

Volem aprofitar també aquest comunicat per anunciar, de forma pública, que assistirem a l’assemblea convocada des del Col·lectiu la Trinxera, el proper 22 d’octubre, que ha de servir per constituir una plataforma cívica i unitària que s’encarregui d’impulsar un procés de consulta, al nostre municipi, sobre la independència dels Països Catalans. Nosaltres sempre hem tingut molt clar que cap estatut ens farà lliures i per això que ens congratulem de que molts dels que fins ara defensaven els camins estatutaris, ara sembli que es sumin a un discurs independentista.

També volem anunciar que el procés intern que hem realitzat també ens ha servit per concretar un important pla de treball que us anirem anunciant durant les properes setmanes, i que afectarà a molts dels diversos àmbits i problemes que afecten al nostre municipi. En aquest sentit avançar que la propera setmana presentarem un parell de mocions que incideixen en la importància que per nosaltres té que hi hagi una major participació ciutadana en la vida política del municipi.

Per acabar, des de la CUP del Vendrell també dir que tothom que vulgui contactar amb nosaltres ho pot fer enviant un correu electrònic a elvendrell@cup.cat o entrant a la nostra pàgina web http://www.elvendrell.cup.cat.